SÜLÜK TEDAVİSİ (HİRUDOTERAPİ)

Günümüzde, modern tıp alanında özellikle plastik cerrahi, damar cerrahisi ve varis tedavisinde tıbbi sülük olarak adlandırılan H.medinalis kullanılmaktadır. Kullanımdaki amaç sülüklerin toplardamar kanının birikmesi nedeni ile olan rahatsızlıkları çözme becerileridir. Sülükler atardamar dolaşımını bozmadan toplardamardaki kan birikimini engellerler.

Sülükler insanın derisine ya da mukozalara yapıştıklarında, tükürük bezlerinden hirudin denilen kan sulandırıcı bir madde salgılarlar. Hirudin denilen sülüklerin salgısı insanda pıhtılaşma faktörlerini azaltır ve kanama oluşmasını sağlarlar. Ayrıca sülüklerin tükürüklerinde histamin benzeri madde vardır ki insanlarda kılcal damarların açılmasını sağlarlar. Aynı zamanda sülükler ısırdıkları yerde ağrı oluşumunu azaltmak için anestezik madde de salgılarlar.

Uygulama esnasında kan birikme riski olan bölge antiseptiklerle temizlendikten sonra. %5 glukoz solüsyonu gibi tatlı bir solüsyon ile sülük deriye tutturulur. Tutunduktan sonra beslenmesi sonlanıp kendi kendine düşmesi beklenir.

Sülük 10-20 dakika içinde 20-60 cc kan emerek, kanın içindeki su ve NaCl’ü atar ve konsantre ettiği kanla birlikte normal ağırlığının 2-6 katına çıkar . Sülüğün düşmesinden sonra kanamanın 1-2 saat daha sürmesi, olumlu etkinin sürmesini sağlar. Sülüklerin 5 gün boyunca kanın biriktiği alanlara uygulanması sonucu, hemoglobinde yaklaşık 1-2 gram % azalma meydana gelir. 

Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır?

Peki sülük tedavisi nasıl yapılır? Steril bir ortamda ve mutlaka uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmesi gereken bu tedavi çeşidinde öncelikle tedavi edilecek olan bölge sterilize edilir. Ardından pens yardımıyla sülükler, tedavi edilecek olan bölgeye yerleştirilir. Baş kısmı, tedavi edilecek bölgeye gelecek şekilde yerleştirilen sülüğün kanı emmesi için yaklaşık 10 ile 20 dakika arasında bir süre beklenir. Sülükler yeterince kan emdikten sonra deriyi kendilerinden bırakacaklardır. Sülüğün, tıbbi tedavilerde kullanılan çeşidinin çenesinde yaklaşık 50 ile 100 arasında dişi bulunur. Sülüğün tedavi edici özelliği kanı emmesinde değil, kanı emerken salgıladığı sıvıda saklıdır. Bünyesinde yaklaşık 105 tane bioaktif maddeyi barındıran bu sıvı, insan vücuduna salgılandığında ilaç etkisi gösterir. Bioaktif maddelerin salgılanmasıyla birlikte insan vücudundaki kanın pıhtılaşması engellenirken daha önceden oluşmuş pıhtılar da eritilir. Huridin ve Calin adı verilen bu maddeler; ağrı kesici ve tansiyonu dengeleyici işlev görür. Mikropları öldürür, bağışıklık sistemini düzenler ve anksiyolitik stres giderici etki sağlar.

Sülük Tedavisinin Kullanıldığı Durumlar

Sülük tedavisiyle kan dolaşımı hızlandırılırken, sülüklerin ürettiği enzimlerin dolaşıma geçerek sağladığı faydalar ile tedavinin kolaylaşması sağlanır. Romatizma hastalıkları, kalp enfarktüsü, hemoroid, tromboz, damar tıkanıklığı, huzursuz bacak sendromu, kronik ve hepatit karaciğer hastalıkları gibi rahatsızlıklara karşı tedavi sağlanır. Varisler, diyabetik ayak yaraları ve eklem kireçlenmeleriyle mücadele eden bu teknik; behçet, sarı nokta, diabetik retinopati, hipertansif retinopati ve sinir zedelenmeleri gibi bazı göz hastalıklarına karşı etkili bir şifa tekniği oluşturur. Sülüğün cildi iyileştiren etkisi de göz ardı edilemez. Dünyanın birçok ülkesinde bayanlar tarafından cilt bakımı maksadıyla kullanılan sülük, kan dolaşımını artırarak deri üzerindeki kırışıklıkları azaltır ve cilde gençleştirici etki yapar. Siyah noktaları azaltmak, deri lekelerini minimuma indirmek ve deri iltihabını tedavi etmek de sülüğün faydaları arasında gösterilebilir.

Sülüklerin Kullanıldığı Bölgeler

Vücudun; avuç içi, ayak tabanı, göz çevresi, boyun, koltuk altı, kasık ve çene altı gibi kısımlarının dışında hemen her bölgesine sülük tedavisi uygulanabilir. Gebelerin, emziren annelerin, kalp yetmezliği problemi yaşayanların, aktif kanaması olanların, anemi hastalarının, cerrahi girişimde bulunacak kişilerin ve kan sulandırıcı ilaç kullananların sülük tedavisi yaptırmaları tavsiye edilmez. 

Sülük Tedavisinin Kullanıldığı Hastalıklar

  • Genel yorgunluk hali
  • Kalp ve Damar hastalıkları (Yüksek tansiyon, taşikardi, dolaşım bozukluğu, damar tıkanıklığı, inme, damar pıhtılaşması)
  • Sinir Sistemi hastalıkları (Epilepsi, felç, sinir kopmaları,sinir kökü iltihabı)
  • Estetik sorunların giderilmesi (Buruşukluk ve kırışıklık giderilmesi, cilt görünüş bozukluğu, selülit, ameliyat yara izleri, cilt lekeleri)
  • Cilt problemleri (Ergenlik sivilcesi, çıban ve deri apsesi, kellik ve saç dökülmesi, egzema ve sedef hastalığı)
  • Ortopedik eklem sorunlarının giderilmesi
  • Hemoroid tedavisi
  • Ürolojik hastalıklar (Böbrek taşı , böbrek kumu, böbrek iltihabı, prostat sorunları, varikosel, böbrek tembelliği)
  • Metabolizma hastalıkları (Obezite ,gut hastalığı)
  • Bağışıklık sistemi sorunları
  • Göz hastalıkları (Göz tembelliği, retine dekolmanı, konjuktiva iltihabı, şaşılık, göz tansiyonu, şeker hastalığı kaynaklı görme kayıpları, göz damarı tıkanıklığı, iltihaplı göz hastalıkları)
  • Sindirim sistemi hastalıkları (Safra kesesi iltihabı ve taşı, kolit ve pankreatit)
  • Diyabet ve Guatr
  • Romantizmal hastalıkları
  • Astım ve KOAH
  • Kadın hastalıkları (Kısırlık, infertilite, İltihaplı genital hastalıklar, yumurtalık iltihabı, myom, kist, meme iltihabı)